Uncategorized

Winter in Toscane

Het schijnt dat de laatste weken van januari in Italie het ergste zijn als men het over het weer heeft. Het regent, hagelt of sneeuwt zelfs en dat laatste is me toch wat… De groepsapp van het schooltje van Max slaat meteen op hol als er een vlokje valt. Er komen berichtjes met foto’s of filmpjes hoe erg het wel niet is met de sneeuw.

Er zijn ook veel mensen ziek, ik heb nog nooit zoveel mensen met een koortslip gezien, en zoveel mensen zie ik nou ook weer niet vergeleken met toen we nog in Nederland woonden. En ik tel mezelf niet mee, want als ik in de spiegel kijk word ik ook niet vrolijk van mijn eigen koortsblaren 🙁 En een fikse holteontsteking met de nodige keelpijn en hoofdpijn heeft me hier sinds jaren wel in bed gekregen…

En om effe door te gaan over de vervelende maanden van januari, ons kachelsysteem werkt nóg niet, we hebben verwarming dat wel…Maar de huizen zijn hier zo koud, dáár hadden wij echt niet op gerekend. Roger heeft voor het eerst in zijn leven een pyama gekocht en extra dekens op de bedden, en sokken aan is al heel gewoon. Schimmel en vocht in de huizen is nu normaal, niemand die er vreemd van opkijkt als je vraagt voor een oplossing. We zijn op dat vlak wel erg verwend in Nederland.

Iedereen snakt naar februari…maart….want dan is het gedaan met de kou, regen en het stoken van de verwarming of kachel overdag.

Max kwam thuis met een knutselwerkje. Een mereltje dat in de koude weken van januari met zijn kontje op een warme schoorsteen gaat zitten, en vervolgens wordt hij zwart van de rook, daarom is een mereltje zwart. Schattig die kou….;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *