
Tiramisu al Limone à la Anna-Rosa
De lekkerste Italiaanse recepten komen soms van ‘nieuwe’ Italianen. Doorgewinterde koks die zich hebben verdiept in de Italiaanse keuken en deze zich eigen gemaakt hebben. Zo ook dit recept.
Tiramisu is heilig in Italië. De ingrediënten liggen al eeuwen vast en de bereidingswijze mag niet veranderd worden. Maar ja, wij Nederlanders zijn eigenwijs. En zo ook de schrijfster van Cucina Maria, Maria Coumans.
Zij zag in dat het soms ook lekker is om een wat frissere en lichtere tiramisu te serveren. Wanneer het warm wordt in Toscane en de avonden lang zijn. Dit recept is geïnspireerd op het recept van Maria en maken we hier geregeld.
Mocht je in de gelukkige omstandigheid zijn om een flesje Anna-Rosa Arancello thuis te hebben, dan kun je deze natuurlijk ook gebruiken!
Veel plezier!
Tiramisu al Limone
Ingrediënten voor 4 personen (nagerecht)
- 75ml Limoncello (Of Anna-Rosa Arancello)
- 200 Gram Savoiardi (Italiaanse lange vingers)
- 75 ML citroensap
- 225 Gram Mascarpone
- 225 ML slagroom
- 60 Gram suiker
- 1 Citroen in schijfjes als garnering
Ik vind het altijd leuk om uit te leggen waarom een gerecht wordt opgebouwd zoals het wordt opgebouwd. Zo heb je wat leuks te vertellen aan tafel én is het makkelijker om zelf te experimenteren.
Mascarpone en opgeklopte slagroom zijn machtig. Dus over het algemeen helemaal niet zo geschikt voor warme zomerdagen. Maar de friszure citroen die hier doorheen snijdt, zorgt ervoor dat je toch een groot stuk op kan eten zonder overdreven vol gevoel.
De lange vingers uit Italië zijn van zichzelf al wat zachter en nemen vocht goed op. Nederlandse lange vingers zijn wat harder en zoeter en hebben wat meer tijd nodig om alle sappen goed op te nemen. Probeer dit gerecht dus minimaal een halve dag van tevoren te maken en koud te zetten, dan krijg je het beste resultaat. Koud en afgeschermd kun je hem zeker een dag laten staan.
Gebruik daarnaast een (oven)schaal van 20×30 voor de juiste dikte van de tiramisu.
Oke, hierbij het recept, stap voor stap.
- Meng de limoncello met het citroensap
- Meng de mascarpone, slagroom, suiker en 1/4 van het citroensap en limoncello mengsel. Klop stijf
- Begin met een laag lange vingers in de (oven)schaal. Gebruik hier maximaal de helft van de lange vingers voor
- Giet de helft van het overgebleven citroensap en limoncello mengsel over de lange vingers
- Smeer de helft van het mascarpone mengsel uit over de lange vingers
- Herhaal stap 3, 4 en 5 voor een extra laag
- Snijd de citroen in schijfjes en verdeel deze over de bovenkant
Buon appetito Nina & Robin