Patate Rosmarino (gebakken aardappeltjes) à la Anna-Rosa
Recepten a la Anna-Rosa

Patate Rosmarino à la Anna-Rosa

Het recept dat het vaakst aan ons wordt gevraagd, is dat van de gebakken aardappeltjes, Patate Rosmarino.

En dat is ook niet zo gek. Ten eerste: is het een heel goed recept, voor een heel groot deel afkomstig van Engelse tv chef-kok Blumenthal. Ten tweede; is dit één van de Italiaanse recepten die veel raakvlakken heeft met de Nederlandse keuken. 

Zoals iemand deze zomer zei: “Ik ben een simpele Nederlandse man. De gnocchi was heerlijk hoor, maar ik houd gewoon van een aardappeltje bij m’n eten.”  

Het belangrijkste van dit recept is de keuze voor de aardappel. Origineel is het de Maris Piper. Maar mocht je die niet vinden, of te duur vinden, heb ik een tip.

Mocht je nog geen AI-app op je telefoon hebben (dit kan ook met de Google-app), dan wordt het nu tijd om deze te downloaden.

Wanneer je in de supermarkt bent, maak dan een foto van het aardappelschap. Upload deze in je AI-app (ChatGPT, Google AI, Copilot enz.) en typ: ‘Welke aardappelsoort komt het dichtst bij een Maris Piper?’. Simple as that.

Het is een recept dat wat langer duurt, maar het gaat het waard zijn, geloof mij.

Veel plezier! Robin

Ingrediënten voor 4 personen (bijgerecht)

  • 2 Kg Bloemige aardappelen
  • Eendenvet, Reuzel of zonnebloemolie
  • 100 Gram rozemarijn (geplukt bij Anna-Rosa?)
  • 6 Tenen knoflook

Ik vind het altijd leuk om uit te leggen waarom een gerecht wordt opgebouwd zoals deze wordt opgebouwd. Zo heb je wat leuks te vertellen aan tafel én is het makkelijker om zelf te experimenteren.

Goede gebakken aardappels zijn krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Maar niet te ‘zetmelerig’. Dus: eerst koken.

Je kookt deze aardappels, nadat je ze in de juiste maten hebt gesneden, in koud water dat je opwarmt. Zo kook je de binnenkant en de buitenkant.

Probeer echt reuzel te vinden, of een ander soort vet. De smaak die hiervan af komt, is heerlijk.

Ik vond het tussendoor omscheppen in de oven echt onzin tot ik dit recept leerde kennen. Door het vet in de schaal wordt vooral de onderkant eerst knapperig. Dus goed scheppen tussendoor.

Oke, hierbij het recept, stap voor stap.

Stappenplan

  1. Schil de aardappelen. Ja, je leest het goed. Pak een zak aardappelen, een bak voor de schillen en een kom met koud water voor de aardappelen na het schillen, zo worden ze niet bruin. Zet B&B Vol liefde op en starten maar.
  2. Snijd ze in even grote stukken. En deze zijn precies te groot om in één keer in je mond te stoppen. Dus even groot als een kleine aardappel en de helft van een normale.
  3. Doe ze in een pan met ruim, koud water en zet het vuur aan. Vergeet niet een beetje zout bij het water te doen.
  4. Hoe lang dit moet koken verschilt heel erg per soort aardappel. Prik dus af en toe (na een minuut of 5-10 koken) met een vork. Als deze nog stevig is, maar wel gekookt, is het goed.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Spreid de aardappels uit over een rek waar lucht van onder en boven langs kan komen. Dit zorgt ervoor dat ze echt goed kunnen drogen. Laat ze liggen tot ze goed afgekoeld zijn.
  7. Smelt de reuzel.
  8. Verdeel de aardappels over een ovenschaal zodat er één laag ontstaat. Giet daar de warme, maar niet hete reuzel overheen. Zet de schaal in de oven voor 20 minuten.
  9. Draai de aardappels nu even goed en zet ze weer 20 minuten in de oven.
  10. Voeg nu de Rozemarijn toe (ik maak de Rozemarijn altijd even nat om schoon te maken en zodat het niet verbrandt) en de gekneusde knoflooktenen. Zet de schaal weer voor 20 minuten in de oven.
  11. Als ze er perfect uitzien kun je ze uit de oven halen. Strooi er wat zout overheen en serveer in een bakje.

Buon appetito, Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *