arancello anna-rosa italie toscane vakantie agriturismo
Recepten a la Anna-Rosa

Arancello à la Anna-Rosa

Iedereen kent natuurlijk Limoncello, maar heb je ooit Arancello geproefd? Zoals de naam al verklapt, wordt dit likeurtje gemaakt van arance (sinaasappels). Het resultaat is een heerlijk likeurtje, dat net zo goed tot zijn recht komt in een cocktail als puur na het eten.

Het maken van Arancello is verrassend eenvoudig. Het enige lastige is het geduld hebben om te wachten tot de smaken zich goed hebben ontwikkeld. Verder is het heel simpel.

Onze eigen sinaasappels

Bij Anna-Rosa hebben we het geluk dat we onze eigen sinaasappelbomen hebben. Elke zomer maak ik meerdere batches, zodat er altijd een flesje klaarstaat voor onszelf voor de Arancello proeverij én voor onze gasten om mee te nemen naar huis.

De basis voor Arancelleo is 96% alcohol, die je in Italië gewoon in de supermarkt vindt. In Nederland wordt vaak gedacht aan medicinale alcohol, maar die is absoluut niet geschikt om Arancello mee te maken.

Waar let je op?

  • Gebruik altijd biologische of onbehandelde sinaasappels. Deze zijn soms wat lastiger te vinden dan citroenen, maar vaak wel verkrijgbaar bij een eco-supermarkt of een goede groenteboer.
  • Arancello maak je op dezelfde manier als limoncello, alleen gebruik je sinaasappels in plaats van citroenen.
  • Zin om te variëren? Dit recept werkt ook perfect met andere citrusvruchten, zoals clementines.
  • Het resultaat: een zonnig likeurtje met de smaak van Toscane, rechtstreeks uit onze boomgaard.

Lees het recept onder de foto’s

Recept Arancello

Gang: Drankjes
Keuken: Italiaans
Trefwoord: alcohol, sinaasappel
Hoeveelheid: ± 2 liter

Benodigdheden

  • Grote afsluitbare pot of weckfles
  • Dunschiller
  • Fijn vergiet
  • Pan
  • Koelkast of vriezer

Ingrediënten

  • 300 g schillen van biologische/ onbehandelde sinaasappels (10–12 stuks)
  • 1 liter pure alcohol, 96% (gestookt van granen, géén medische alcohol!)
  • 1,6 liter natuurlijk bronwater
  • 625 g fijne witte suiker

Bereidingswijze

  1. Was de sinaasappels en maak ze goed droog.
  2. Schil de sinaasappels heel dun, zonder het witte deel (dat geeft een bittere smaak). Het schillen werkt erg goed met een dunschiller. Je hebt dan wel wat meer sinaasappelen nodig.
  3. Doe de schillen samen met de alcohol in een afsluitbare pot of weckfles Schud goed. Zelf doe ik om de te zorgen dat de weckfles echt goed afsluit en extra stukje plastic tussen de deksel en de weckfles.
  4. Plak een sticker op de deksel met hierop de datum van aanmaak.
  5. Zet de pot minimaal 3 weken op een donkere, koele plek (géén koelkast). Langer laten staan is geen enkel probleem, je kunt de Arancello maken wanneer je het nodig hebt.
  6. Keer de pot regelmatig zodat de smaken zich optimaal ontwikkelen.
  7. Na 3 à 4 weken: maak suikerwater door het water te verwarmen en de suiker op te lossen. Laat volledig afkoelen.
  8. Zeef de alcohol en verwijder de schillen. Zeef een paar keer met een fijne zeef zodat de gezeefde alcohol helder is. Laat het even staan, de residu zakt naar de bodem.
  9. Meng de gezeefde alcohol met het suikerwater. Zorg dat het beetje residu niet meegaat. Watch the magic happen!
  10. Bewaar in de koelkast of in de vriezer (bevriest niet door het hoge alcoholpercentage). Serveer ijskoud, puur of met ijsblokjes.

Anna-Rosa tip: Arancello is niet alleen heerlijk puur, maar ook verrassend lekker als spritzer: meng 1/3  arancello met 1/3 prosecco en 1/3  bruiswater / frizante. Voeg ijsblokjes en een schijfje sinaasappel toe voor een heerlijke aperetivo!

Salute, Ria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *