Ghizzano Peccioli gekleurde huisjes Toscane
Activiteiten,  Omgeving

Betoverende Ghizzano

Diep verscholen in het hart van het betoverende Toscane, Italië, ligt het charmante dorpje Ghizzano, een ware parel op slechts een steenworp afstand van onze eigen Agriturismo Anna-Rosa. Dit schilderachtige en dus zeer fotogenieke dorpje heeft niet alleen een bijzondere band met onze ochtendverse broodjes, maar neemt je ook mee op een reis door de tijd.

Ghizzano’s geschiedenis reikt tot in de middeleeuwen, toen het fungeerde als een versterkte nederzetting met een imposant kasteel dat als bolwerk diende. Lopend door de kronkelende straatjes word je meegevoerd naar een tijd van ridders en nobele families. Elk hoekje van het dorp voert je mee op een betoverende tijdreis.

Ghizzano doprje in toscane groen bruine huizen italie

Landschap

De omringende heuvels van Ghizzano zijn schilderachtig door de eindeloze wijngaarden, olijfgaarden en statige cipressen die naar de hemel reiken. Dit typische Toscaanse landschap is een lust voor het oog.

Wijnproeven

Ghizzano heeft alle reden om trots te zijn op haar wijnen. Bij Tenuta Ghizzano, een vooraanstaand wijnhuis, kun je de kunst van het wijnmaken ontdekken en genieten van zeer uitgebreide wijnproeverij bij de familie Venerosi Pesciolini (rondleidinge en proeverij is in het Engels) Elk glas vertelt het verhaal van eeuwenoude tradities en gepassioneerde ambachtslieden.

In de jaren tachtig bevond de Italiaanse wijnindustrie zich in een crisis, met lage kwaliteit en prijzen. Tijdens deze uitdagende periode nam de familie Venerosi Pesciolini, een gedurfde beslissing: ze investeerden in het creëren van wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit. Zo zag ‘Veneroso’ in 1985 het levenslicht, een wijn die onmiddellijk erkenning kreeg met 2 rode glaasjes van Gambero Rosso.

Cultuur en Erfgoed

Wandel door de straten van Ghizzano en bewonder de architectuur uit vervlogen tijden. Elk gebouw en elke straat draagt een uniek verhaal met zich mee en draagt bij aan de onweerstaanbare charme van dit dorp. De meest opvallende plek moet wel Via di Mezzo van Ghizzano zijn. Nadat hij in 2018 een indrukwekkend werk op de vuilstortplaats in Legoli had gemaakt, ontwikkelt David Tremlett in 2019 een project waarbij een serie muurtekeningen wordt gemaakt op de gevels van de huizen in een straat in de stad. De keuze van de kleuren, bruin en groen, wordt bepaald na het observeren van de glooiende heuvels die de stad omringen.

Ook de kunstwerken, zoals “Solid Sky” van de Pools-Duitse kunstenaar Alicja Kwade en “Elevatio Corpus” van Patrick Tuttofuoco, een set van drie beelden die delen van het menselijk lichaam uitbeelden, zijn het bekijken waard.

Kortom, een absolute aanrader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *