De brug in Peccioli
Activiteiten,  Omgeving

Kunst en projecten: Peccioli is het beste stadje van 2021

Peccioli de ‘kleine Italiaanse hoofdstad van de hedendaagse kunst.

Op de website van PisaToday staat deze week wel een heel mooi bericht! Het prestigieuze tijdschrift Artribune beloond onze gemeente Peccioli met de Award: ‘Beste stadje van het jaar 2021‘. Peccioli ontvangt deze award in de categorie: steden die zich onderscheiden in de hedendaagse kunst- en cultuurscene. 

Het originele artikel kun je lezen via de link of hieronder de Nederlandse vertaling.

De redactie van Art Tribune beloonde de gemeente Peccioli voor de ontwikkeling op het gebied van hedendaagse kunst.

Peccioli Passerella Endless Sunset van Patrick Tuttofuoco

Op gelijke hoogte als Rome, Beiroet en het prestigieuze internationale veilinghuis Sotheby’s. In dezelfde lijst staat de cartoonist Zerocalcare en meerdere musea – ook het Depot  van museum Boijmans Von Beuningen te Rotterdam -kunstenaars en projecten die zich volgens het prestigieuze tijdschrift Artribune meer hebben onderscheiden in de hedendaagse kunst- en cultuurscene. In de ‘Beste 2021’ awards staat ook Peccioli, die volgens de redactie van Artribune erkenning verdiende als ‘Beste stadje van het jaar ‘. Een belangrijke onderscheiding van de grootste en meest verspreide culturele redactie van Italië. Een magazine met 250 medewerkers over de hele wereld, evenals een site met duizenden maandelijkse bezoekers en een tijdschrift met een oplage van 55 duizend exemplaren, dat in heel Italië wordt verspreid.

“Dat Peccioli de ‘kleine Italiaanse hoofdstad van de hedendaagse kunst’ is, herhalen we al jaren – lezen we in de motivatie gepubliceerd door Artribune. Het nieuwe is dat deze stad in de provincie Pisa blijft kloppen als een ‘smid op intellectuele groei van zijn burgers, culturele regeneratie, openbare kunst’. Een proces dat door de pandemie is vertraagd? Maar de droom blijft bestaan. Ze namen niet alleen deel aan de Biënnale van Venetië met een prachtig stuk van het Italiaanse paviljoen, ze hebben niet alleen een zeer gedurfd gebouw van Mario Cucinella onthuld, waarbij de dwaze Italiaanse taboe werd doorbroken dat historische en hedendaagse architectuur als twee waterdichte compartimenten ziet. Aan het eind van 2021 hebben ze opnieuw een grote tentoonstelling geopend, samengesteld door Antonella Nicola en Sergio Risaliti, die tot doel heeft om meer permanente kunstwerken in de stad en in de gehuchten achter te laten. Met een zeer effectief vermogen om individuen te betrekken. Er wordt in 2022 veel gepraat over Italiaanse dorpen onder de 5000 inwoners. Peccioli is typisch het symbolische dorp onder de 5000 inwoners. Het bestuderen, kopiëren, begrijpen zou een uitstekende interpretatie kunnen zijn”.

Een belangrijke erkenning voor een werk dat in 1991 begon met ‘Specie di spaces’ van Rita Selvaggio. De kunstenaars die de eerste ingrepen deden waren Vittorio Messina, Vittorio Corsini en Hidetoshi Nagasawa. Voortgezet met vele projecten samengesteld door Antonella Soldaini, in het bijzonder met de interventies van David Tremlett eerst op de Legoli-stortplaats en vervolgens in de kleurrijke Via di Mezzo in Ghizzano en ook mogen we de werken van Marco Tirelli en Umberto Cavenago niet vergeten. Afgelopen september was de onthulling van vier nieuwe werken van hedendaagse kunst, waarop de Endless Sunset-loopbrug van Patrick Tuttofuoco opvalt, die door zijn functie het historische centrum vergroot.  66 werken zijn er nu aanwezigen over het hele gemeentelijk grondgebied. Uitgevoerd in een periode van dertig jaar. Peccioli hield echter niet op en, zoals Artribune in zijn eindejaarsverslag onderstreepte, het met het project ‘Rampa di Lancio’ zet het nog steeds sterk in op cultuur om zo het gemeentelijk gebied om te vormen tot een openluchtmuseum. De hoofdstad en het gehucht Legoli werden in december verrijkt met andere hedendaagse en permanente kunst. Een combinatie die haar als ware een ‘Oscarbeeldje’ opleverde voor ‘beste stadje van het jaar’.

Op zoek naar de mooie kunstroutes? Kijk dan op de website van het bureau van toerisme van Peccioli: https://www.peccioli.net/percorsi-darte/.

Photocredit: bureau van toerisme Peccioli.